Sveta Nedelja – grad na zapadnim vratima Zagreba

Sveta nedelja

Dragutin Feletar

Romeo Ibrišević

244 stranica
Tvrdi uvez u boji
25 x 25 cm
90 kuna (150 kuna)

“Ideja za izradu ove fotomonografije postoji već nekoliko godina jer smo primjetili da potoji manjak literature o Svetoj Nedelji. Grad je vapilo je za jednom reprezetativnom fotomonografijom koju je ovom knjigom konačno dobio’’ – rekao je prigodnom izlaska knjige gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahlin.

Knjiga ‘Grad Sveta Nedelja na zapadnim vratima Zagreba’ koncepcijski je podjeljena na dva poglavlja - fotografska i tekstualna, koja se međusobno isprepliću. Od fotogafskih poglavlja tu su Svetonedeljske panorame, Izlet u prošlost, Po svetonedeljskom bregu, Svetonedeljska jezera i vode, Sakralna baština, Profana baština, Narodna baština, Turistička događanja i Poduzetništvo. Knjiga je podjednako i umjetnička i dokumentarna, a sadrži više od 200 reprezentativnih fotografija u boji. Sav slikovni materijal snimio je vrstan profesionalni fotograf Romeo Ibrišević te tako otkrio brojne čari tog najmlađeg hrvatskog grada nadomak Zagreba. Tekstalni dio raspoređen je u osam poglavlja koja je napisao član suradnik HAZU, Dragutin Feletar, a vrijednost knjige je što je uz hrvatski cijela prevedena i na engleski jezik. Knjiga je izašla u nakladi Meridijana a njen tisak i izradu omogućila je Turistička zajednica grada Svete Nedelje.

Knjiga svakako ostaje kao trajna vrijednost grada i korak je dalje u njegovu upoznavanju. Inaće, Sveta Nedelja je najmlađi (od 2006. godine) i površinom najmanji grad u Zagrebačkoj županiji nalazi se 17 km zapadno od Zagreba u smjeru Samobora. Prostire se na približno 42 km2 i ima 
dvadesetak tisuća stanovnika. Sveta Nedelja prvi se put spominje još 1301. kao jedna župa Zagrebačke nadbiskupije. Današnje, pak, stalno doseljavanje na ovu idelanu lokaciju između metropole i državne granice sa Slovenijom, u zonu mira, ali vrlo razvijenog poduzetništva, nedaleko vreve velegrada, svjedoči u prilog tvrdnji da je Sveta Nedelja privlačna za stanovanje.

Biblioteka Geographia Croatica