Tradicijsko graditeljstvo u Podravini

Tradicijsko graditeljstvo u podravini

Petra Somek

200 stranica
Tvrdi uvez s ovitkom u boji
15 x 21,5 cm
120 kuna (189 kuna)

Petra Somek, profesorica etnologije i povijesti umjetnosti i direktorica izdavačke kuće Meridijani, na sustavan način obradila je nastanak i tipologiju tradicijskog graditeljstva u podravskim selima, od Vrbanovca na zapadu do Staroga Graca na istoku.

Uz definiranje geografskog prostora Podravine i rezultata dosadašnjih istraživanja, autorica je temeljito razradila sve najvažnije čimbenike koji su utjecali na razvoj i strukturu tradicijskog graditeljstva. To se osobito odnosi na starinsku ruralnu gradnju nastalu u razdoblju 19. i prve polovice 20. stoljeća, koja je djelomice sačuvana do danas. Na temelju terenskog istraživanja, autorica po prvi put postavlja osnovicu tipologije podravskih ruralnih naselja, zatim kućišta, te starinskih kuća i kleti. Uz to donosi temeljiti opis izgradnje tradicijskih podravskih hiža, gospodarskih objekata i kleti, uz dokumentaciju i crteže. Na kraju knjige nalazi se i skica narodnog nazivlja u tradicijskom graditeljstvu. Knjiga je popraćena s više od 200 pomno izabranih fotografija, kako onih snimljenih tijekom 20. stoljeća, tako i onih suvremenih o očuvanim objektima narodne arhitekture.

Ova knjiga je prava oda podravskom tradicijskom graditeljstvu, koja kod starijih budi nostalgiju djetinjstva, a kod mladih utvrđuje vrijednosti graditeljstva djedova i baka. To je i knjiga koja upozorava na manjkavost etnoloških istraživanja Podravine i poziva na nove pothvate na tom području. Što je najvažnije, ova knjiga govori o sve bržem izumiranju starinskih objekata u našim selima, te naglašava potrebu njihova čuvanja i obnove.

Zanimljivo je da su autorici bili kazivači ponajbolji poznavatelji podravske etnografske baštine Josip Cugovčan, Željko Kovačić, Dražen Podravec, Davorin Hećimović, Zlatko Filipović, Vjekoslav Prvčić, Dragutin Feletar i drugi. Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Branko Đaković, doc. dr. sc. Hrvoje Petrić, mr. sc. Dražen Podravec i dr. sc. Sanja Potkonjak.

Biblioteka Posebna izdanja