Virovitica – tradicija i suvremenost

Virovitica tradicija i suvremenost

Dragutin Feletar

287 stranica
Tvrdi uvez u boji
28,5 x 20 cm
100 kuna (249 kuna)

Fotomonografija Virovitica – tradicija i suvremenost pruža dobar uvid o Virovitici i predstavlja sukus onog najvažnijeg što se tiče grada i okolice. To je reprezentativna trojezična fotomonografija (na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku). Veći dio fotografija snimo je profesionalni fotograf Romeo Ibrišević a publicirane su i fotografije virovitičkih autora. Fotografije su podjeljene u četiri bloka kolora: Gradska jezgra - povijesna baština; Ljudi, društvenost, šport...; Gospodarstvo u promjenama; Zlatni virovitički okvir.

Između kolornih blokova smješten je tekst pod naslovom 'Virovitica- tradicija i suvremenost', što je i glavni naslov knjige, u kojem profesor Feletar ne govori samo o povijesti, srednjoeuropskoj kulturi i vrijednim povijesnim spomenicima, (poput franjevačkog samostna, dvorca Pejačević i drugih gradskih palača), već mu je namjera bila opisati i sadašnjost - gospodarsku, kulturnu, pa i komunalnu obnovu. Namjera je bila predstaviti Viroviticu koja je oduvijek bila ali i ostala grad po mjeri čovijeka, grad ugodan za život, Viroviticu koja privlači ulagače i kapital, ali i turiste. Nadamo se da će i ova fotomonografija pridonijeti tome i u budućnosti. Iako je sve navedeno bilo teško sažeti u svega 40 kartica, tekst je napisan razumljivim, živim, jasnim jezikom bez bilježaka koje bi ga optrećivale ali ipak s navedenom literaturom na kraju knjige. Tako da svatko tko želi doznati više od napisanog može konzultirati neki od navednih, dosad publiciranih naslova o Virovitici.

Virovitica je oduvijek bila glavno urbano središte 
sjeverozapdne Slavonije. Ova monografija sažetim tekstom i pomno izabranim fotografijama potvrđuje da Virovitica neprijeporno pripada 
srednjoeuropskoj kulturi.

Biblioteka Geographia Croatica