Julikina kuharica iz Samobora

Julikina kuharica

Vlatka Lamot Lajšić, prof.

124 stranica
meki uvez sa klapnama, u boji
19 x 24 cm
80 kuna

Izvadak iz recenzije

Julikina kuharica iznimno je koristan priručnik za djecu koja žele naučiti kuhati ili trebaju ideje za usavršavanje vlastitih recepata. Autorica nas pričom o djevojčici Juliki i njezinu psu uvodi u čaroban svijet u kojem mašta i kreativnost stvaraju ukusne recepte te pridonose stvaranju novih prehrambenih navika. Činjenica je da zbog nedostatka vremena odabiremo kupovnu nezdravu hranu, čime gubimo doticaj s onime što hrana doista znači. U knjizi je objašnjeno što nam hrana daje, što ona znači za naše tijelo te što bi sve trebalo biti na našem tanjuru kako bismo znali da unosimo dovoljno nutrijenata.

Druga važna stvar jest to što kuhanje s djecom pridonosi njihovu razvoju jer postaju samostalnija, sigurnija i stvaraju nove radne navike. Autorica je u knjizi objasnila sva pravila vezana uz higijenu namirnica, eventualnih opasnosti pri pripremi hrane te naglasila da se u procesu kuhanja istinski uživa i raduje.

Recepti su jednostavni i raznovrsni pa se u knjizi mogu pronaći recepti tradicionalne samoborske kuhinje, francuske i talijanske kuhinje, zdrave inačice nekih nezdravih obroka te razne ideje za rođendanske proslave. Uz svaki recept autorica je dala još nekoliko savjeta i ideja kako jelo učiniti zdravijim ili drugačijim od onoga kako smo ga pravili prvi put. Recepti su popraćeni fotografijama i detaljnim opisom svakoga koraka tijekom kuhanja.

Jelena Pugelnik, nutricionistkinja

Biblioteka Posebna izdanja