Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju

Sv jeronim naslovnica

Josip Bedeković

600 stranica
Tvrdi uvez
21,5x31,5 cm
390 kn (51,76 eur)

Nakon dva i pol stoljeća napokon je prevedeno i objavljeno znamenito djelo učenoga pavlina Josipa Bedekovića, s dokazima da je jedan od najvećih svetaca Katoličke crkve, sv. Jeronim, rođen u Štrigovi, u gornjem Međimurju. Budući da se 2020. obilježava točno 1600 godina od smrti sv. Jeronima, knjiga još više dobiva na aktualnosti.

Ovo velebno djelo vrhunskog hrvatskog znanstvenika, povjesnika pavlina Josipa Bedekovića, sabralo je dotadašnja znanja o povijesti Ilirika, o povijesti Međimurja te o životu sv. Jeronima. Dokazujući da je antički Stridon, rodno mjesto sv. Jeronima, današnja međimurska Štrigova, Josip Bedeković donosi podatke i citate najvećih povjesnika, arheologa i drugih znanstvenika o povijesti ovoga dijela Europe (Ilirika) od antike do 18. stoljeća. Bedeković posebnu pozornost poklanja razradi povijesti Međimurja pa se može reći da je to i prva regionalna monografija napisana u Hrvatskoj. Drugi dio knjige odnosi se na najkompletniji prikaz života i djela sv. Jeronima koji je napisan do 18. stoljeća.

Knjigu je s latinskog preveo čakovečki latinist prof. Marko Rašić, predgovor je napisao prof. dr. sc. mons. Juraj Kolarić, a opsežnu studiju o životu i djelu Josipa Bedekovića akademik Dragutin Feletar, koji je ujedno i urednik knjige. Uz Meridijane, suizdavači knjige su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Tkalčić – Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja i Zrinska garda Čakovec.

Biblioteka Historia Croatica