Slavne žene stare povijesti

Slavne zene stare povijesti

Mladen Tomorad i suradnici

352 stranica
Meki uvez u boji
20 x 27 cm
220 kuna

Knjiga prikazuje živote žena u starom svijetu, u državama i civilizacijama starog Istoka, u Egiptu, Grčkoj i Rimu te se uklapa u stremljenja moderne historiografije u kojoj studije roda zauzimaju vrlo zapaženo mjesto. To je prvo djelo koje se bavi položajem i životom žena starog svijeta na spomenutom području pa je njezino objavljivanje važno ne samo za povjesničare i studente povijesti i drugih humanističkih disciplina, već i za širu čitateljsku publiku zainteresiranu za stari svijet i prošlost ljudskog roda.

Knjiga ima pet poglavlja: Stari Istok, Stari Egipat, Grčki svijet, Rimski svijet i Neuobičajena ženska zanimanja, a u biografskim pregledima autori su nastojali prikazati utjecaj svake od obrađenih žena na umjetnost i kulturu (književnost, likovna umjetnost, glazba, film…) od antičkih vremena do naših dana. Tekstovi su popraćeni ilustracijama raznovrsnih spomenika iz brojnih svjetskih muzeja.

Svojevrstan poticaj za pripremu ove opsežne knjige bio je tekst kurikula nastavnog predmeta povijesti koji je kao jednu od tema srednjoškolskih programa povijesti u Republici Hrvatskoj predvidio obradu rodne povijesti.

Urednik knjige je doc. dr. sc. Mladen Tomorad, a recenzenti su izv. prof. dr. sc. Snežana Ferjančić i doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Biblioteka Historia Croatica